VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Bank moet afwijzing krediet beter motiveren

Geplaatst op: 22-04-2014, 11:22:01

Als de bank uw financieringsaanvraag afwijst, moet de bank u als ondernemer feedback geven over het waarom van de afwijzing. Hoewel ondernemingen hier volgens Europese richtlijnen al recht op hebben, hoort het mkb meestal niet de reden van de afwijzing. De Europese Commissie gaat banken erop wijzen dat ze hun afwijzing (beter) moeten motiveren.

Uit onderzoek van de Europese Commissie is gebleken dat hoe kleiner uw bv is, hoe groter de kans is dat de bank uw financieringsaanvraag afwijst. Veel ondernemingen weten niet dat ze recht hebben op een uitgebreid schriftelijk motiveren van de bank als die een aanvraag afwijst. Met feedback van de bank kunt u een volgende financieringsaanvraag overtuigender maken.

Europese Commissie trekt aan de bel bij banken

Eurocommissaris Tajani voor Industrie en Ondernemerschap wil banken daarom wijzen op artikel 145(4) van de Capital Requirements Directive, dat u recht geeft op feedback op uw kredietaanvraag. Mkb-ondernemingen hebben steeds meer moeite met het krijgen van financiering via de bank. Door de economische crisis en strengere kapitaaleisen zijn banken steeds minder scheutig met het verstrekken van krediet. Als u veel tijd steekt in het schrijven van een financieringsaanvraag, en de bank wijst dit af met een beleefd maar kort briefje, is dat erg vervelend, zeker als u niet precies weet waarom de bank uw aanvraag afgewezen heeft. De Europese Commissie gaat er daarom bij banken op aandringen om mkb-ondernemingen feedback te geven op afgewezen aanvragen. Deze actie past binnen het plan van de Europese Commissie om Europese mkb-ondernemingen beter toegang te geven tot financiering.

Bron: www.eufin.nl van 22 april 2014.

Vorige pagina